Bornholmtunnelen

Åbningen af Norðoyatunnilin

Lørdag den 29. april 2006 åbnede den 6.3 km lange Norðoyatunnilin på Færøerne. Tunnelen gør det nu muligt for indbyggerne i Færøernes næststørste by Klaksvig at pendle med bil direkte til Thorshavn, hvor størstedelen af de offentlige arbejdspladser er. Peter Andreas Harteg fra Bornholmtunnel.dk var inviteret med til den historiske tunnelåbning.

Publiceret mandag den 1. maj 2006 kl. 12:00.

Indflyvningen over Færøerne lørdag formiddag var den helt store sightseeing. Vejret var pragtfuldt, og Færøerne var smukkere, end jeg havde forestillet mig. 

Flyveturen fra København til Færøerne tog 2 timer og 20 minutter og kostede kun 1.560,- kr t/r.  

Fra Lufthavnen skal man igennem den 5 km lange undersøiske Vágatunnilin, der blev indviet i 2002.

Den sidste færge afgår fra Lervig til Klaksvig kl. 12:30. Det er den færøske lagmand, Jóannes Eidesgaard, yderst t.h. 

Færøsk TV dækker begivenhed med helikopter. 

Fest og jazzmusik ombord. Mange folk i Klaksvig vil savne livet ombord på færgen. For mig at se var det en lige så stor begivenhed for Færøerne, som da Danmark tog afsked med Storebæltsfærgen. Leirviktunnelen ses yderst t.h.  

Scenen er sat og kunne ikke have været flottere. Vejret skønt og naturen overvældende. Et par små fiskerbåde forsøger at følge med færgens sidste færd. Selvom jeg kun lige er ankommet til Færøerne få timer forinden for første gang i mit liv (og altså aldrig tidligere har taget turen), er jeg ved at blive væltet omkuld af en melankolsk stemning. Båden emmer af nostalgi. Det er som om det er min barndoms slikbutik med 5-øres ting, der bliver lukket.

På havnen i Klaksvig er der mødt rigtig mange af byens 5.000 indbyggere op. Der holdes taler på Færøsk, og jeg må konstatere, at jeg kun forstår halvdelen eller måske kun 1/3 af det, der bliver sagt.

Der er bagt en kæmpe tunnelkransekage, som skal spises efter tunnelåbningen.

Der holdes mange taler - rigtig mange taler. Børnene begynder at kede sig bravt - jeg som ikke forstod talerne, forstod dem godt. Det er lige ved at lykkes børnene at kappe båndet inden den officielle åbning.

Til venstre (i folkedragt) er det direktøren for tunnelselskabet, Dávid Reinert Hansen.

De første biler kører gennem tunnelen.

Den nye indkørsel til Klaksvig. Tidligere kom man til byen fra den anden side.

Der var fest med kaffe og kage, musik og hoppeborge til børnene hele eftermiddagen. 

For at få mig en lille pause, kørte jeg sent om eftermiddagen gennem to meget smalle enkelspors tunneler nord for Klaksvig for at komme op og se Viðareiði, der en af de smukkeste landsbyer på Færøerne.

Kl. 19:00 var der middag for 350 indbudte gæster - her var lagtingen, regeringen, tunnelbyggere og færgefolk.

Der var mange gode musikere, der optrådte, talere og færøsk fællessang. Det var en fantastisk oplevelse at være med til at fejre den store begivenhed.

Jeg tog afsted fra festlighederne en time før de blev afsluttet med fyrværkeri. Jeg skulle køre hele vejen til Torshavn. Turen gennem den ny tunnel var fantastisk - resten af vejen gennem mørket på de stejle fjelde var lidt skræmmende.  

Billeder fra Thorshavn. Færøerne betyder jo fåreøerne, og det er passende. Fårene er over alt.

Slutteligt: Hvad ikke er lykkes for Jolly Cola i (resten af) Danmark, er tilsyneladende lykkedes på Færøerne - der er Jolly Cola alle vegne.