Bornholmtunnelen

En »herlighedsby« på Bornholm

Den 90-årige bornholmske forfatter Asta Nicolaisen skriver i dette synspunkt: Om føje år, når befolkningstallet er steget med tusinder, og tunnelbyggeriet er godt i gang, vil folk sige: Hvem af politikerne var det, som fik den fremragende ide at bygge »herlighedsby«?

Synspunkt af Asta Nicolaisen bragt i Bornholms Tidende mandag 3. december 2007

Hvor er de langsigtede løsninger for Bornholm? De er her. Løsningen er så enkel. For nylig hørte jeg en Gallup-undersøgelse angående den stigende levealder. Vi bliver ældre og ældre; men de allerældste lever på Bornholm. Hvorfor? Fordi her er så ubeskriveligt skønt at leve.
Nu er vore politikere ved at lukke øen ned. Der skal spares. Skolerne lukker - plejehjem lukkes ned, det er vanskeligt at få arbejde, helt umuligt at få en uddannelse, de unge rejser. Det er lige til at skrige over.
Det er på tide, at strømmen vendes. Sagen er, at i alle aldre skal det danske folk strømme til øen. Ser I slet ikke hvilken guldgrube, I er herre over? Tag jer sammen. Få fat i alle de mange velsituerede, som i deres modne alder er blevet millionærer.
Byg en by op til dem, og få fat i lommerne med pengene i. Mange danskere aner ikke, at der på Bornholm er en trivsel, som ingen andre steder i landet. Jeg ved af erfaring, at det kan ikke fortælles, det skal erfares - og ved selvsyn opleves.

Disse huse, der skal bygges, henvender sig til dem (de rige efterlønnere), som flytter til Spanien - eller til en gård i Sverige - for at nyde deres penge og deres otium. Disse velhavende folk har børn, børnebørn og anden familie, som besøger dem. De finder ud af, efter en rum tid, hvor godt deres bedsteforældre eller forældre trives.
Ingen ved hvad det i virkeligheden er: Naturen, havet, klipper, lyset, klimaet, duften og så videre. Her må det være godt for børn at vokse op. Denne by vil vokse helt naturligt - midt på solskinsøen.
Efterhånden bliver der brug for alt - en by som får brug for lærere, læger, plejepersonale, frisører, fodlæger, specialbutikker med fine gode varer etc. Indbyggertallet vil vokse støt, børnetallet vil stige, ungdommen bliver her, for her - på Bornholm - findes alt.
Det vil tage tid, men begynd nu på denne store opgave. Det vil spørges, også til andre lande: Se på øen Bornholm, hvad var det de gjorde, da alt skulle spares væk? På dette vidunderlige sted begyndte de på et projekt med hyggelige enfamilieshuse, moderne med alle faciliteter, først ti huse, så tyve, i dag en selvstændig pulveriserende lille by, helt unik. Hvem var det, der dengang sad i kommunen og turde noget, som ingen anden turde?

I Skagen, nu Frederikshavns kommune, erhvervede de sig et 40 hektar stort område, klithede. Inspirationen til at bygge helårshuse her hentedes ved flere store arkitektfirmaer i Aalborg. Eksklusive boligtyper - afhængig af størrelsen varierer prisen fra cirka 3,2 millioner til cirka 18 millioner. Kun 300 meter fra havet.
Salget begyndte i august. Og opførelserne af boligerne begynder ved årsskiftet. Her er der visioner for vort rige Danmark. Tænk på, hvad det er for et projekt. Jorden er sjældent hjemme, der helt oppe ved Skagen Nordstrand, hvor der skal bygges.
Det kan ikke være godt for børn at vokse op der. Det blæser konstant hver dag - stormer - en isnende vind med flyvesand, der sætter sig i øjne, ører, mund, det trænger også ind i husene. Efterår og vinter kan det være vanskeligt blot at holde balancen.
Jeg har boet tæt på Skagen i 60 år. Da jeg var 88 år, flyttede jeg hjem til paradisøen Bornholm. Her er ingen strid, isnende vestenstorm, men et lifligt omskifteligt vejr, hvor solen har overmagten. Her er en lise for både krop og sjæl. De vældige klipper findes kun her, historien taler sit tydelige sprog.
En fuglesang, som absolut ikke høres i Skagen. Her er det bedste sted i Danmark - både for børn, voksne og ældre at leve. At sælge en skov er ingen langtidsløsning; men at fælde træer og gøre plads til fremtidens »herlighedsby« bliver et projekt med fremtid i!
Det haster. I, der sidder på magten, ved, hvor der findes investorer. Drop de vilde planer med de vanvittige ferielejligheder, som ødelægger vores smukke klippekyst. Lad heller ikke vores vidunderlige ø ødelægges med svinefabrikker. Duften af hav og skove en velsignelse, skabt af Gud.
Om føje år, når befolkningstallet er steget med tusinder, og tunnelbyggeriet er godt i gang, vil folk sige: Hvem af politikerne var det, som fik den fremragende ide at bygge »herlighedsby«?
Disse folk har været fremsynede dygtige initiativrige, som fandt ud af, at disse smukke huse på Danmarks vidunderlige ø, var lige det, de nye velstående - eller rige - ville falde for. Det har skabt velstand til øen. Universitet til de unge. Den tekniske tidsalder kan vi ikke stoppe, men udbygge og tilbyde til historikere - og skabe grobund til de unge akademikere. Bornholm har en tusindårig historie - det forpligter.
Fremtiden kalder.

Kilde

G til oversigt for presseklip.