Bornholmtunnelen

Første tunnelundersøgelse koster 5-10 mio.

DR Bornholm 30. Okt. 2013 kl. 10:16

Konsulentvirksomheden Cowi beskriver, hvordan man kan lave en forundersøgelse af en tunnel mellem Bornholm og Sverige.

Af Sofie Rønde Mathiesen

Det vil koste mellem fem og ti millioner kroner at få lavet de første skridt i en forundersøgelse af en tunnel mellem Bornholm og Sverige. På sigt vil forundersøgelsen dog løbe op i flere millioner.

Det fortæller Anne Margrethe Roesen fra Foreningen Bornholmertunnel.

Konsulentvirksomheden Cowi har lavet en rapport om, hvad der skal til for at lave forundersøgelsen, og her er prisen landet på 5-10 millioner.

Forundersøgelsen skal dels bygge på tidligere forundersøgelser, dels skal man vælge fire steder i Hammergattet, der skal undersøges med et skib, der skal lave geofysiske undersøgelser.

- Man skal lave målinger på havbunden med noget, der minder om ekkolod. Det er dét, der koster fem-ti millioner, siger Anne Margrethe Roesen.

En million kroner pr. boring

Næste skridt er, at der skal udvælges to steder, der ser ud til at være relevante for placeringen af en tunnel. Der skal laves boringer i havbunden ved hjælp af et skib, og det vil koste yderligere en million kroner pr. boring.

- De skal undersøge, om det er klippe eller kalk eller hvad, og om det er fast nok til, at man kan lave en boret tunnel, siger Anne Margrethe Roesen.

På forhånd kan man derfor ikke vide, hvad forundersøgelsen på sigt løber op i, for det er uforudsigeligt, præcis hvor mange boringer i havbunden, der er behov for.

http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Bornholm/2013/10/30/095658.htm?rss=true

G til oversigt for presseklip.