Bornholmtunnelen

Om tunneldrømme

Læserbrev i Bornholms Tidende 22-05-2006

Ib Pedersen drømmer i et læserbrev den 17. maj om, at Flemming Hansen om fem år klipper det rød-hvide bånd til en togtunnel fra Svartingedalen.

Som Ib Pedersen skriver, har man lov til at have sine drømme. Jeg synes bedst om drømme, der kan omsættes til virkelighed.

Flemming Hansen er en enestående taburetklister, men jeg tror næppe, han holder som trafikminister 10-20 år endnu, indtil tunnelen står færdig.

Naturligvis skal tunnelen ikke have sit udgangspunkt i naturskønne Svartingedalen, men et sted nærmere Hasle by vil være oplagt.

Endvidere drømmer Ib Pedersen om en videre forbindelse med dæmning til Polen, så Bornholm kan blive en »alle tiders« moms- og toldfrit rasteplads. Drømme, der bedst betegnes som mareridt, er jeg helst foruden.

Der er fra Bornholm over 100 kilometer til både Kolobrzeg og Sassnitz.

Det er knap tre gange så langt, som der er fra Bornholm til Sverige. Mange tror, at det er for langt at bygge en tunnel til Sverige, på trods af, at der andre steder i verden allerede er bygget undersøiske tunneler, der er længere. En videre forbindelse mod syd bliver ikke aktuel foreløbig.

Andre har forslået en videre forbindelse til Christiansø, der ligger cirka 17 kilometer fra Bornholm. Afstanden er den halve af afstanden mellem Bornholm og Sverige. Hvis indbyggertallet på Ertholmene var det halve af det på Bornholm – 200 gange større end i dag – var det en overvejelse værd.

Mit forslag er, at vi holder os til at drømme om en tunnel mellem Bornholm og Sverige. Det er nu engang den bedste drøm.

For nyligt deltog jeg i åbningen af en 6,1 km undersøisk tunnel, der forbinder Norderøerne med ca. 6.000 indbyggere med til det centrale Færøerne med Thorshavn og lufthavnen. Beregnet udfra antal tunnelmeter per indbygger svarer det til en tunnel på knap 44 kilometer mellem Bornholm og Sverige.

Det kan være nok så behageligt bare at sidde og drømme. For at drømmene går i opfyldelse, skal der ydes en indsats. Heldigvis er der nu politikere og erhvervsfolk på Bornholm, der er begyndt at tage tunnelprojektet seriøst. Vi har færger mange år endnu, men tunnelen kommer en dag.

Peter Andreas Harteg
bornholmtunnel.dk
Knarregårdsvej 5, Rutsker

Gå til oversigt for presseklip.