Bornholmtunnelen

Tunnelformand: Femern og Bornholm kan køre parløb

Lokalavisen Bornholm 09-02-2011

REALISTISK. René Nordin Bloch gratulerer Østersøregionen med den faste forbindelse under Femern Bælt, klar år 2020. Tunnelen til Bornholm kan bygges sideløbende med det anlæg, der nu er vedtaget på Christiansborg.

Af Jacob Ludvigsen

STORMFRIT. - Det er glædeligt, at Folketingets partier efterhånden har indset tunnelernes fordele i forhold til broer, her tænker jeg især på at en tunnel er uafhængig af blæst, frost og sne, siger formanden for foreningen Bornholmtunnel.

Han betragter den netop indgåede aftale om en sænketunnel mellem Danmark og Tyskland som banebrydende for, at der opstår politisk forståelse for, at Bornholms fremtid afhænger af en fast forbindelse. Forligspartierne tæller SF, Socialdemokraterne, de Radikale, de Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti.

- Priserne på tunneler har nået et konkurrencedygtigt niveau, transportministeren kalder det en hyldevare. Med de nuværende priser er det blevet økonomisk realistisk med en sænketunnel til Bornholm, siger Nordin Bloch og tilføjer:

- Endnu ved vi jo ikke, om granitten er fast nok til en boret vej mellem Skåne og Bornholm, eller om en sænketunnel er den rette løsning. Derfor er det uforsvarligt rent samfundsøkonomisk, at ikke for længst er afsat penge på finansloven til en forundersøgelse. Vi har trods alt banket høfligt på i snart syv år.

René Nordin Bloch peger på, at Færøerne har undgået sine udkantsproblemer ved at binde øerne sammen med tunneller, og at Danmark vil få flere faste forbindelser. Kattegat og Helsingør-Helsingborg står på ønskesedlen, og derfor er det vigtigt, at Bornholm trænger sig på for ikke at havne bagerst i køen.

Når man alligevel skal aftale en nordlig Øresundsforbindelse med den svenske regering og de skånske politikere, kan man lige så godt inkludere tunnelen mellem Skåne og Bornholm, synes Nordin Bloch. For såvel Skåne som Bornholm vil selve konstruktionsfasen betyde mange tusinde arbejdspladser, se blot hvor glade de er i Rødby ved udsigten til forøget aktivitet.

Tunnelformanden pointerer, at flere bornholmske foreninger efterspørger foredrag om tunnelperspektiverne. Således ser Bornholms Erhvervsråd frem til en planlagt orientering. 

G til oversigt for presseklip.